Vuchtelingenchef van de Verenigde Naties Antonio Guterres is dinsdag in de Georgische hoofdstad Tbilisi aangekomen om voor hulpverleners vrije toegang te eisen tot de naar schatting 160 duizend ontheemden in het land. Met name Zuid-Ossetië zou om veiligheidsredenen lastig bereikbaar zijn.
Het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire zaken Ocha heeft maandag om veertig miljoen euro gevraagd om de eerste hulpacties in Georgië na anderhalve week oorlog te financieren.

Onderwijl landen in Georgië dagelijks drie Amerikaanse C-130 vrachtvliegtuigen met hulpgoederen. Volgens generaal Jon Miller heerst er vooral ten westen van Tbilisi richting de Zwarte Zee een nijpend voedseltekort.

De bevoorrading van dat gebied verloopt moeizaam vanwege strenge Russische controles op de enige verbindingsweg tussen oost en west. De VS heeft toegezegd zo lang als nodig is door te gaan met het sturen van hulpgoederen naar zijn bondgenoot Georgië.

De Georgische minister van financiën zei dat er dinsdag geprobeerd wordt dertigduizend kant-en-klaarmaaltijden en veertigduizend dagrantsoenen naar de door Russische troepen gecontroleerde stad Gori te vervoeren. Dat is genoeg voor twee dagen.

Veel vluchtelingen zijn in en rond Tbilisi neergestreken in scholen en andere openbare gebouwen. Deze mensen zouden door de overheid van voldoende voedsel worden voorzien, maar hebben volgens Miller nog wel behoefte aan dekens en bedden.

Vanuit de brandhaard van het conflict, Zuid-Ossetië, zouden tienduizenden vluchtelingen de grens met Rusland zijn overgestoken naar Noord-Ossetië. Guterres reist woensdag voor overleg door naar Moskou, aldus een medewerker van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.