Een pikante parodie van een Kuifjestrip is uit de rekken gehaald op vraag van de erfgenamen van Hergé. De uitgeverij Moulinsart bevestigt het nieuws en zegt dat het een rechtzaak heeft aangespannen. Dat meldt Gazet van Antwerpen.
'De roze lotus' werd gemaakt door de Spaanse tekenaar en fotograaf Antonio Altarriba. Het boek is een parodie op 'De blauwe lotus" en werd gemaakt naar aanleiding van het honderdste verjaardag van Hergé. In het boek van Altarriba wordt Kuifje voorgesteld als een uitgebluste journalist die voor een tabloidkrant werkt. Bovendien kampt Kuifje met een midlifecrisis en probeert hij dat van zich af te schudden door er een actief seksleven op na te houden. Ook moesten Bobbie en kapitein Haddock eraan geloven en zit professor Zonnebloem zit in een psychiatrische instelling.

Voor uitgeverij Moulinsart, die de rechten op Kuifje beheert, ging deze strip te ver. ”Wij hebben daarom een rechtszaak aangespannen en de rechter heeft ons gelijk gegeven”, zegt Marcel Wilmet. ”In België, Nederland en Frankrijk leeft soms de idee dat je met Kuifje alles mag doen, dat iedereen daarvan gebruik of misbruik kan maken. Maar dat is natuurlijk niet zo. Als je er een verbastering van maakt, moet je ter verantwoording worden geroepen.”