De kans is groot dat u er in de winkel overheen kijkt: Cruel intentions, de debuutfilm van Roger Kumble, ziet eruit als een goedkope tienerfilm. Zelfs wie zich de moeite getroost de synopsis even te lezen, zal niet makkelijk overtuigd worden. 'Katherine en haar stiefbroer Sebastian sluiten een weddenschap af: Sebastian zal Annette, een meisje dat gezworen heeft tot aan het huwelijk kuis te blijven, ontmaagden voor het nieuwe schooljaar begint.' Dat klinkt als een platvloerse komedie.

Wat niet in de synopsis staat, is dat Katherine met haar stiefbroer naar bed moet als ze de weddenschap verliest en dat Cruel intentions een vermakelijke update is van Les liaisons dangereuses. Kumble, die sindsdien enkel nog waardeloze prullen als The sweetest thing heeft gemaakt, hoefde verbazend weinig aan de roman van Choderlos de Laclos te sleutelen om het verhaal te verplaatsen naar een chique buurt in Manhattan, waar eind jaren negentig een stel tieners rondloopt dat even gemeen en eloquent is als Marquise Isabelle de Merteuil en Vicomte Sébastien de Valmont. De plot is lichtjes anders, maar aan de geest van het boek werd niet geraakt.

Ryan Phillippe steelt de show als de onwaarschijnlijk zelfingenomen Sebastian, Sarah Michelle Gellar biedt knap weerwerk als diens demonische zus en Reese Witherspoon kon niet beter gecast zijn als de vrome maagd die aan de charmes van Ryan Phillippe moet zien te weerstaan. De donkere humor en de immorele plotwendingen voeren de plot naar een in vergelijking met het boek wat getemperde finale, maar laat dat de pret van de eerste tachtig minuten niet bederven. (bva)