In de Rotterdamse haven is in de eerste helft van dit jaar 213 miljoen ton goederen overgeslagen. Dat is 7,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag bekendgemaakt.
Ook het bedrijfsresultaat van de Rotterdamse haven steeg, met 17 miljoen tot 110 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 85 miljoen euro tegen 56 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Hans Smits, de president-directeur van het havenbedrijf, is dit het beste halfjaarresultaat van de laatste tien jaar. Hij verwacht wel dat de groei in de tweede helft van 2008 afvlakt, als gevolg van de vertraging van de economische groei in vooral Azië en in mindere mate West-Europa.

Tweede Maasvlakte

Het Havenbedrijf Rotterdam begint op 1 september ook met de aanleg van de Tweede Maasvlakte, zo maakte president-directeur Hans Smits dinsdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

De Tweede Maasvlakte is een miljardenproject. De meeste ruimte op het in zee aan te leggen havengebied is gereserveerd voor containeroverslag. Er zullen ook chemie- en distributiebedrijven ondergebracht worden. Het eerste containerschip meert naar verwachting in 2013 aan.