Zambiaanse president Levy Mwanawasa overleden
Foto: epa
De Zambiaanse president Levy Mwanawasa is dinsdag op 59-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Parijs, waar hij ruim zes weken geleden na een beroerte werd opgenomen. Dat heeft vice-president Rupiah Banda voor radio en televisie laten weten aan de bevolking van Zambia.
Banda noemde geen doodsoorzaak, maar zei dat de toestand van de president maandag plotseling was verslechterd.

Mwanawasa werd naar het militair ziekenhuis Percy in Parijs overgevlogen nadat hij op 30 juni aan de vooravond van een top van de Afrikaanse Unie in Egypte in elkaar was gezakt.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de dood van Mwanawasa 'een groot verlies voor het Afrikaanse continent' en de democratie.

De Zambiaanse leider werd geroemd om de manier waarop hij de corruptie in zijn land aanpakte en de modernisering van de economie ter hand nam. Tegelijkertijd slaagde hij er niet in de verpletterende armoede waaronder het gros van de bevolking van het land -een van de grootste koperproducenten ter wereld- gebukt gaat op te heffen.

Hij was een van de weinige Afrikaanse leiders die openlijk kritiek oefenden op president Robert Mugabe van Zimbabwe, een buurland van Zambia. Hij noemde Zimbabwe 'een ramp' en veroordeelde de antidemocratische presidentsverkiezingen die dit jaar werden gehouden.

Daarmee moedigde hij andere Afrikaanse leiders aan de lang onaantastbare Mugabe niet langer de hand boven het hoofd te houden.

Mwanawasa, een jurist, was de derde president van Zambia sinds het land in 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Door zijn dood ontstaat een machtsvacuüm. De grondwet vereist dat er binnen negentig dagen verkiezingen worden gehouden.