Volgens Kenneth Rogoff van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft de Amerikaanse economie de gevolgen van de crisis op de woningmarkt nog steeds niet uitgezweet. 'Het ergste moet nog komen in de VS', aldus de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Volgens Rogoff zijn de grote Amerikaanse banken nog steeds niet uit de gevarenzone. 'De financiële sector moet inkrimpen. Ik denk niet dat het voldoende is dat enkele middelgrote en kleine banken over de kop gaan. We gaan echt een consolidatie zien, zelfs onder de grote zakenbanken', aldus Rogoff.

'Zoals elke sector die terrein verliest, gaan we het einde zien van enkele grote spelers', luidde het. Namen wou de voormalige IMF-econoom echter niet noemen.

'De enige manier om discipline in het systeem te brengen, is door toe te laten dat enkele bedrijven bankroet gaan. Je kan geen industrie hebben waar bedrijven ofwel gigantische winsten maken ofwel steun krijgen', aldus Rogoff.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg hebben banken wereldwijd sinds begin 2007 - de start van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt die de hele financiële sector treft - al 500 miljard dollar aan verliezen en afschrijvingen geboekt.

In maart belandde de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns nog in zwaar weer. JPMorgan Chase nam de sectorgenoot uiteindelijk over voor 10 dollar per aandeel.