Het vertrouwen van professionele beleggers en vermogensbeheerders in de Duitse economie is afgelopen maand onverwacht sterk toegenomen. Daarmee lijken eerdere voorspellingen bevestigd te worden dat de grootste economie van de eurozone, na een bar slecht tweede kwartaal, op een wat beter najaar afstevent.
De ZEW-index die maandelijks bij een kleine 300 analisten en investeerders peilt naar hun verwachtingen, steeg afgelopen maand van -63,9 naar -55,5. Economen hadden een veel bescheidener verbetering tot -62 voorspeld. Daar tegenover staat wel dat de indicator die nagaat hoe de ondervraagden de huidige situatie inschatten fors gedaald is, van 17 naar -9,2.

Volgens het ZEW-instituut dat de index maandelijks berekent, is het de combinatie van de fors goedkoper geworden olie en andere grondstoffen en de aanzienlijke verzwakking van de euro tegenover de dollar die analisten en investeerders wat minder somber stemt. Vooral de Duitse export had de jongste maanden veel last van de sterke euro.

Toch kan nog lang niet van echt optimisme worden gesproken, want met -55,5 staat de index nog steeds erg fors in het rood. In juli bereikte de ZEW-indicator het laagste peil sinds het ZEW 17 jaar geleden met de berekening ervan begon.

Voorzitter Wolfgang Franz van het Instituut voorspelde een maand geleden met grote precisie de verzwakking van de Duitse economie tijdens het tweede kwartaal en voegde er toen aan toe dat hij voor het lopend kwartaal een nulgroei verwacht, gevolgd door en licht herstel in het vierde kwartaal. Zo zou een recessie – twee opeenvolgende kwartalen met een krimpende economie – nipt vermeden worden.

Voor het hele jaar zal de Duitse economie toch nog met ongeveer 2 procent groeien, maar dat is uitsluitend de verdienste van het uitzonderlijk sterke eerste kwartaal. Tijdens dat kwartaal groeide de Duitse economie met 3,5 procent op jaarbasis, dankzij de erg milde winter die de bouwsector actief hield. Het lichte herstel op het einde van dit jaar zal volgens Franz doorzetten, wat volgend jaar een groei van één tot anderhalf procent moet opleveren.

Als de Duitse economie begint te herstellen, is dat ook goed nieuws voor de eurozone, want Duitsland is goed voor een derde van het gezamenlijk bruto binnenlands product (bbp) van de landen die de euro als eenheidsmunt hanteren.