Navo heeft het even gehad met Rusland
Foto: belga
De Navo-landen kunnen geen normale betrekkingen met Rusland onderhouden zolang dat land militairen in Georgië heeft zitten. Van 'business as usual' kan geen sprake zijn, liet het Atlantisch bondgenootschap weten na een vergadering in Brussel die gewijd was aan de crisis in Georgië.
Er is nog geen sprake van het opzeggen van gemeenschappelijke programma’s, zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. Maar men mag aannemen dat daar naar zal worden gekeken, zei hij.

De Navo heeft ook besloten om een nieuwe Commissie Navo-Georgië op te richten. Er zijn ook maatregelen afgesproken om Georgië in een aantal domeinen te ondersteunen. Dat blijkt uit de verklaring die na afloop van de spoedvergadering over het conflict in Georgië is verspreid.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 Navo-lidstaten zaten vandaag samen in spoedberaad over het conflict in Georgië. Het stond vast dat de steun aan Georgië zou worden herbevestigd.

'Onmiddellijke terugtrekken'

De toon van de Navo aan het adres van Rusland klinkt harder. 'We roepen Rusland op tot onmiddellijke actie om zijn troepen terug te trekken uit de gebieden waarvan verwacht wordt dat het die verlaat krachtens het zespuntenakkoord' dat getekend werd door de Georgische president Micheil Saakasjvili en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev, luidt het in de verklaring.

De Navo 'onderzoekt ernstig' de implicaties van de acties van Rusland op de relaties tussen de alliantie en Moskou.

Geen samenwerking met 'criminelen'

Rusland is niet onder de indruk. Het reageert dat er geen samenwerking met de Navo zolang inzit zoalng de alliantie 'criminelen' beschermt. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Navo, Dmitri Rogozin, gezegd. Het is duidelijk dat daarmee de Georgische president Micheil Saakasjvili bedoeld wordt.

'Als de Navo wil samenwerken met criminelen, kunnen we dat niet verhinderen, maar wij kunnen ook niet meer samenwerken met een organisatie die met criminelen werkt', aldus Rogozin. Volgens hem is de Navo volledig mislukt in haar rol van bemiddelaar in het conflict.

Rusland akkoord met meer OVSE-waarnemers

Rusland heeft wel ingestemd met de komst van twintig extra OVSE-waarnemers in en rond de Georgische regio Zuid-Ossetië. Dat meldt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De waarnemers vertrekken onmiddellijk naar de Georgische hoofdstad Tbilisi, zei de Finse minister van buitenlandse zaken en voorzitter van de OVSE Alexander Stubb. De OVSE heeft momenteel negen waarnemers in Zuid-Ossetië. Stubb zei dat het plan nog wel de goedkeuring behoeft van de Georgische regering.

Terugtrekking

Op het terrein is naar verluidt nog altijd geen zichtbare terugtrekking van de Russische troepen uit Georgië merkbaar, ondanks de beloftes van de Russische president Dmitri Medvedev zondag aan de telefoon tegenover zijn Franse ambtgenoot en huidig EU-voorzitter Nicolas Sarkozy.

In de Georgische havenstad Poti houden Russische troepen een twintigtal Georgische militairen gevangen. Ook confisqueerden ze Amerikaanse legervoertuigen. Er zou veel schade zijn aangebracht aan militaire installaties.