Touring wil 130 km per uur bij goed weer
Foto: belga
Mobiliteitsorganisatie Touring verwelkomt het initiatief van de staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), om de snelheidslimiet op autosnelwegen terug te brengen naar 110 km per uur bij slecht weer, maar wil dat de maximumsnelheid bij goed weer naar 130 km per uur wordt gebracht.
De organisatie wijst erop dat het verminderen van de verkeersdoden niet alleen wordt bereikt met controle en repressie en dat autosnelwegen veel veiliger zijn dan gewestwegen. In verhouding vallen er op autosnelwegen veel minder doden dan op gewestwegen, luidt het in een mededeling.

Combinatie van maatregelen

Touring benadrukt dat het aantal verkeersdoden moet worden teruggedrongen door een combinatie van maatregelen: het aanpassen van de wegeninfrastructuur (met bijzondere aandacht voor de motorrijders), efficiëntere controles, meer variabele signalisatie waarbij de snelheidslimiet aangepast wordt aan de (weers)omstandigheden, en veiliger auto's.

Internationaal

Touring dringt ook aan op internationaal overleg over snelheidsbeperkingen, zodat er harmonische en dus voor de automobilist verstaanbare maatregelen gelden in heel Europa.

Vijf sterren

'Minder doden op de weg is een combinatie van vijfsterren bestuurders in vijfsterren auto's en op vijfsterren wegen, en wordt niet bereikt met alleen repressie en controle', besluit de organisatie.