Bij een bomexplosie in een ziekenhuis in Dera Ismail Khan, in het noordwesten van Pakistan, zijn 32 mensen om het leven gekomen. Dat zegt de plaatselijke politiechef Naveed Malik. Er zou ook een twintigtal gewonden gevallen zijn, van wie er velen ernstig aan toe zijn. Onder de doden zijn twee politieagenten.
De bom ontplofte op de spoedafdeling van het ziekenhuis, zegt Mohsin Shah, een lokale verantwoordelijke.

Het ziekenhuis ligt in gebied waar strijders van de Taliban en Al-Qaeda actief zijn. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Extremistische moslims

In de nabijgelegen regio Bajur voert het leger al enkele weken slag met extremistische moslims. De politie meldde dat veiligheidstroepen in het afgelopen etmaal elf vermoedelijke extremisten en vijf burgers hebben gedood. Het leger zette geschutshelikopters en artillerie in nadat een paramilitaire post aan de grens met Afghanistan was aangevallen. De gevechten in Bajur hebben tot nog toe bijna vijfhonderd mensen het leven gekost en meer dan tweehonderdduizend mensen uit hun woonplaatsen verdreven.

Vertrek Musharraf

Het lijkt erop dat het leger ook nu president Pervez Musharraf is afgetreden zal blijven optreden tegen militante moslims in de noordwestelijke gebieden. De Pakistaanse legerleider, Ashfaq Parvez Kayani, reisde dinsdag onaangekondigd naar Afghanistan, voor overleg naar aanleiding van het vertrek van Musharraf.

Kayani zal spreken met de Afghaanse minister van defensie, Rahim Wardak. Eerder sprak hij al telefonisch met president Hamid Karzai. Naar verwachting zal hij ook overleg voeren met de bevelhebber van Isaf, David McKiernan.

NAVO

Afghanistan en de NAVO klagen al langer dat militanten aanvallen uitvoeren vanuit de Pakistaanse tribale gebieden, waar ze trainen en zich bewapenen en waar de overheid van oudsher weinig te vertellen heeft.

De Pakistaanse regeringspartijen buigen zich vandaag over wat een woordvoerder van een van de partijen ’de toekomstplannen van Musharraf’ noemde. Minister van justitie Farooq Naek verklaarde dat de afgetreden president geen immuniteit is beloofd.

Doodstraf

De partij van oud-premier Nawaz Sharif wil zelfs dat Musharraf voor zijn staatsgreep van 1999 wordt berecht wegens hoogverraad, waar de doodstraf op staat. Pakistaanse media speculeren dat Musharraf uit veiligheidsoverwegingen naar het buitenland vertrekt; islamitische extremisten kunnen zijn bloed wel drinken en ook bij gewone Pakistanen is hij bijzonder weinig geliefd.