De zinkgroep Nyrstar heeft in de eerste zes maanden van 2008 fors minder winst geboekt dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder. De terugval is te wijten aan de gedaalde zinkprijs en aan de ongunstige dollarkoers. De cijfers blijven een eind onder de gemiddelde analistenverwachting.
De bedrijfskasstroom (ebitda) kelderde in het eerste halfjaar met 60 procent tot 81 miljoen euro, terwijl analisten uitgingen van een cijfer van 134,7 miljoen euro. De operationele winst (ebit) bedroeg 41 miljoen euro, een daling van 75 procent en ruim de helft minder dan de analistenprognose van 92 miljoen euro. Aangepast aan eenmalige elementen bedroeg de bedrijfskasstroom 106 miljoen euro en de operationele winst 66 mijoen euro.

Netto kwam de grootste producent van zink ter wereld uit op 21 miljoen euro. Analisten hadden op 57,9 miljoen euro gerekend.

Nyrstar werd pas opgericht in september 2007 uit de zinkactiviteiten van het Belgische Umicore en het Australische Zinifex, waardoor er enkel pro forma cijfers zijn voor de vergelijkbare periode een jaar geleden.

De belangrijkste factoren die de inkomsten bepalen, de zinkprijs en de dollar, waren voor Nyrstar bijzonder ongunstig van januari tot juni. De dollar was gemiddeld 9 procent goedkoper dan in de eerste helft van 2007 en de zinkprijs noteerde gemiddeld 22 procent lager.

Die laatste heeft zijn invloed op de treatment charges (TC’s) of verwerkingslonen, de lonen die Nyrstar ontvangt van mijnbedrijven voor de verwerking van zinkconcentraten tot geraffineerd zink. De TC’s zijn goed voor de helft van de inkomsten van Nystar, maar zijn nog niet onderhandeld voor 2008. Nyrstar zit als zinkproducent dit jaar in een betere onderhandelingspositie dan vorig jaar, maar door de fel gezakte zinkprijs worden de contracten minder spectaculair dan verwacht.

In 2007 ontving Nyrstar TC’s van 300 dollar per ton concentraat op basis van een zinkprijs van 3.000 tot 3.500 dollar per ton. Het bedrijf heeft al aangegeven dat het voor een deel van zijn zinkproductie 30 procent hogere tarieven krijgt.

Met OZ Minerals, de nieuwe naam van het voormalige moederbedrijf Zinifex na de fusie met Oxiana, is er echter nog steeds geen akkoord, meldt Nyrstar in het persbericht over de halfjaarcijfers. OZ levert nochtans ongeveer de helft van de zinkconcentraten. 'De onderhandelingen zijn toegewezen aan een onafhankelijke expert voor de finale afronding', luidt het.