Maanrock zet op zaterdag 23 en zondag 24 augustus niet alleen het stadscentrum van Mechelen op zijn kop, het festival laat ook de gedetineerden meegenieten. Het gratis stadsfestival bouwt namelijk een vijfde podium in de Mechelse gevangenis.
Er treedt één groep op: Frituur Paula. Zaterdag staat de coverband nog op het eigenlijke festival, zondag speelt de groep van 14.00 tot 16.00 uur voor de 110 gedetineerden. "We zijn heel blij met deze samenwerking. Ook gevangenen hebben recht op cultuur en ontspanning", zegt gevangenisdirecteur Wim Adriaenssen.

Frituur Paula speelde eerder al in de gevangenissen van Antwerpen en Merksplas. "Een plezante ervaring", vindt de groep. "Al laten we nummers zoals 'Keep on rocking in the free world' misschien maar beter achterwege", lacht zanger-gitarist Bart Verwaetermeulen.

De bekendste namen op het eigenlijke festival zijn zaterdag Arid, Zita Swoon en Raymond van het Groenewoud. Zondag spelen onder andere De Kreuners, Wim Soutaer, Rob de Nijs en Flip Kowlier. "We hebben zo breed mogelijk geprogrammeerd en hopen opnieuw 130.000 bezoekers te lokken", zegt Mechelse Feesten-voorzitter Tom Ongena.

Extra aandacht gaat dit jaar naar het milieu. Frisdranken worden aangeboden in recycleerbare PET-flesjes. Op de IJzerenleen komt een mini-containerpark. Pendel en nachtbussen brengen zoals elk jaar de festivalgangers van en naar het centrum.