Koning vraagt Leterme door te gaan met formatie
Formateur Yves Leterme zal de komende uren en dagen opnieuw contacten leggen met de oranje-blauwe partijen met het oog op het heropstarten van de regeringsonderhandelingen. Hij zal de onderhandelaars een 'schema' voorleggen, dat kan leiden tot een hervatting van de gesprekken. Dat zei Leterme zondagnamiddag na een gesprek met de koning.
Leterme werd zondagnamiddag op het kasteel Belvedere ontvangen door koning Albert II. De koning vroeg de formateur om nieuwe politieke contacten te leggen voor de hervatting van de onderhandelingen voor de vorming van een regering. Dat maakte de persdienst van het koninklijk paleis bekend.

Formateur Yves Leterme zal nu een schema uitwerken en voorstellen. Als de oranje-blauwe partijvoorzitters daarmee akkoord gaan, kan dat leiden tot een hervatting van de onderhandelingen over de vorming van een federale regering.

Die onderhandelingen werden vrijdag opgeschort, nadat er donderdagavond een breuk was ontstaan tussen de Vlaamse en Waalse partijen. Daarop sprak de koning zelf met de voorzitters van MR, CDH, Open VLD en CD&V.

Initiatief bij Leterme

De vraag is of het voorleggen van een schema zal volstaan om de zaken te stroomlijnen. Bart De Wever (N-VA) merkte zondagavond op dat men zich de vraag kan stellen wat Leterme anders kan doen, 'gezien dat alle bruggen vakkundig zijn opgeblazen'. Gewoon de onderhandelingen hervatten, lijkt hem ondenkbaar, want dan zit je binnen de kortste keren in hetzelfde scenaro', luidt het.

Vanuit het liberale kamp laat MR-voorzitter Reynders horen van Leterme concrete en evenwichtige voorstellen te verwachten. Ook bij Open VLD zegt men dat het aan de formateur is een initiatief te nemen en voorstellen te doen. CD&V hoopt dat de formateur de onderhandelingen kan heropstarten. Die moeten leiden tot een regering die de motor is van een staatshervorming, 'om de afgesproken ambities te realiseren en die daartoe het noodzakelijke draagvlak in het parlement zoekt'.

Kritiek op methode

Mogelijk probeert Leterme met zijn schema wat tegemoet te komen aan kritiek die de voorbije weken de kop opstak over zijn werkmethode. Ook valt te horen dat hij zich wat minder als een notaris zou moeten gedragen en vaker concrete voorstellen of pistes op tafel zou moeten leggen.

Een Franstalige onderhandelaar liet noteren dat Leterme 'de Vlaamse ploeg moet verlaten om scheidsrechter te worden'.

Zondagavond leek het er alvast niet op dat de verschillende standpunten over de mogelijkheid om een staatshervorming door te voeren waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, waren veranderd.

Informele contactenNochtans vonden in de loop van het weekend aan Vlaamse zijde enkele discrete contacten plaats. Maar die hebben niet geleid tot echte ontwikkelingen in de zin van een deblokkage, zo werd uit Vlaamse bron vernomen.

Ook de Franstalige onderhandelaars van MR en cdH zaten zondagmorgen rond de tafel, op initiatief van MR-voorzitter Didier Reynders.

Zaterdag was er een ontmoeting tussen cdH-voorzitster Joëlle Milquet en formateur Yves Leterme. Er lekte slechts weinig informatie over de verschillende contacten van de afgelopen dagen.

Wel lieten Franstalige kringen verstaan dat het hoofdprobleem nog steeds draait rond de wil van de Vlaamse partijen om hervormingen door te voeren waar een tweederde meerderheid voor nodig is. Oranje-blauw beschikt echter maar over een gewone meerderheid. CD&V/N-VA, Open Vld, MR en cdH bezetten maar 81 van de 150 zitjes in de Kamer.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig