WASHINGTON - Een rapport over de mishandeling van de gedetineerden in de Iraakse gevangenis van Abu Ghraib pleit de aangeklaagde Amerikaanse legerofficieren vrij van deelname aan de praktijken. Dat melden de New York Times en USA Today. De oversten krijgen wel een blaam omdat ze het mogelijk hadden gemaakt dat er in de gevangenis gewelddaden werden gepleegd.
Ook zo’n twintig leden van de militaire inlichtingendiensten en medewerkers van de CIA krijgen een veeg uit de pan. Hun namen zijn niet bekendgemaakt. Het rapport werd opgesteld door generaal George Fay en wordt begin volgende week aan het Amerikaanse Congres voorgesteld. De volledige inhoud ervan wordt mogelijk morgen al bekendgemaakt.

Zeven reservisten van de Amerikaanse militaire politie werden enkele maanden geleden beschuldigd van het mishandelen van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib. De zaak ontketende een storm van verontwaardigde reacties in de hele wereld en bracht ook even de regering van president George W. Bush aan het wankelen.