Rudy Demotte kreeg de voorbije jaren als minister van Sociale Zaken applaus omdat hij de budgetten van de sociale zekerheid en van de gezondheidszorg kon rechttrekken. Bij het grote publiek zal hij veeleer bekend staan als de man die het rookverbod in de horeca erdoor duwde.
Rudy Demotte (PS) werd op 3 juni 1963 geboren in Ronse en haalde een licentie in politieke wetenschappen aan de ULB. Hij was een tijdlang medewerker van minister van sociale zaken Philippe Busquin (1988-90) en werd nadien secretaris van het OCMW van Lessen.

In 1995 werd hij kamerlid voor de kieskring Doornik-Aat-Moeskroen, op 13 juni 1999 werd hij in dezelfde kieskring verkozen tot lid van het Waals parlement. Maar in de paarsgroene regering, die in 1999 het levenslicht zag, kreeg hij de functie van minister van economie en wetenschappelijk onderzoek.

Nog geen jaar later maakte hij de overstap van de federale regering naar de regering van de Franse gemeenschap, waar hij minister van begroting en cultuur werd. Die functie ruilde hij in 2003 opnieuw in voor een federale ministerpost.

Na de verkiezingsnederlaag van PS, waarbij de partij niet aan zet is bij de regeringsonderhandelingen, kondigde partijvoorzitter Elio Di Rupo nieuwe voorzittersverkiezingen aan. Indien hij zou herverkozen worden, wat intussen ook gebeurde, zou Di Rupo ontslag nemen als Waals minister-president. Demotte zal hem in die functie opvolgen.