Twee Britten zijn met een metaaldetector op de grootste Vikingschat gestoten die de afgelopen 150 jaar in Groot-Brittannië werd ontdekt.
De vondst dateert uit de tiende eeuw en omvat 617 zilverstukken, een gouden armband en een verzilverde diepe schaal. Ze werd in januari bovengehaald door de 60-jarige David Whelan en zijn 35-jarige zoon Andrew, die met hun metaaldetector op onderzoek waren in North Yorkshire.

De objecten komen, volgens het museum, onder meer uit Afghanistan, Rusland, Scandinavië, Ierland en het Europese vasteland.

De schaal, uit de eerste helft van de negende eeuw, wordt gezien als het meest waardevolle stuk van de schat. De meeste zilverstukken zaten verstopt in de schaal die op zijn beurt in een loden koffer zat. Dat verklaart meteen ook waarom de schat in zo'n goede staat verkeert, aldus het museum.

Het British Museum heeft al laten weten dat het graag de gevonden voorwerpen in zijn bezit zou krijgen. Een onafhankelijke commissie zal de waarde van de schat nagaan. Volgens de krant Evening Standard wordt de vondst momenteel geschat op een miljoen pond (1,5 miljoen euro). De helft van die som gaat mogelijk naar de ontdekkers.