Vlak voor de invasie van Irak sprak de Britse premier Tony Blair drie keer telefonisch met mediamagnaat Rupert Murdoch. Dat blijkt uit donderdag vrijgegeven regeringsdocumenten.
De onthulling is een nieuwe aanwijzing dat Murdoch, wiens kranten en tv-zenders de oorlog tegen Irak steunden, achter de schermen veel invloed had op Blair. De telefoontjes hadden plaats op 11, 13 en 19 maart 2003; de invasie begon op 20 maart. De inhoud van de gesprekken is niet onthuld en een woordvoerder van Blair weigerde commentaar.

Volgens Lord Avebury, die jarenlang de regering onder druk zette om de documenten vrij te geven, poogde Murdoch het beleid van Blair te beïnvloeden op terreinen zoals de Irak-oorlog en uitzendregulering. Blair-watchers betoonden zich allerminst verbaasd over de nieuwe onthulling. Blair had Murdoch nodig omdat hij de machtigste mediafiguur van het land was, zei Blair-biograaf Anthony Seldon.

Het verbond tussen Blair en Murdoch dateert van twee maanden voordat Blair premier werd. Toen besloot de krant The Sun, eigendom van Murdoch, om de kandidatuur van Blair te steunen. Blair reisde in 2006 af naar Californië om het management van Murdochs News Corp. toe te spreken.

Lance Price, een voormalig pr-medewerker van Blair, beschreef de relatie tussen de premier en Murdoch in zijn boek The Spin Doctor’s Diary als volgt: 'Zijn (Murdochs, red.) invloed werd altijd gevoeld. Nooit kon een belangrijke beslissing worden genomen... zonder rekening te houden met de waarschijnlijke reactie van drie mannen: Gordon Brown, John Prescott en Rupert Murdoch.' De magnaat was het 24ste lid van het kabinet-Blair, schrijft Price.