INTERVIEW. Werner Marnette (NA) doet oproep
Norddeutsche Affinerie (NA) is niet van plan voorafgaand toegevingen te doen aan Mirko Kovats om het licht op groen te krijgen voor de overname van Cumerio. Maar daarna kan er wel gepraat worden, stelt topman Werner Marnette.
De topman van NA, Werner Marnette, is er 100 procent zeker van dat hij de Oostenrijker Mirko Kovats kan overtuigen dat de overname van Cumerio door NA de beste manier is om wereldwijd een zeer vooraanstaande rol te gaan spelen in de koperindustrie. Maar Marnette vindt het wel de hoogste tijd dat Kovats aangeeft waar hij nu eigenlijk naar toe wil. Tot op vandaag vindt hij de aanpak en de uitspraken van de Oostenrijkse ondernemer verwarrend en tegenstrijdig.

NA blijft overigens bij zijn plan om Cumerio volledig over te nemen. Gisteren werd bekendgemaakt dat het een belang heeft opgebouwd van 15 procent. En de aankoop van Cumerio-aandelen blijft verdergaan, voegde Werner Marnette eraan toe.

Is uw overnameplan voor Cumerio geblokkeerd nu A-Tec een belang van 25 procent heeft in de Belgische kopergroep?

Ik vind van niet. Maar er gebeuren soms zaken die ervoor zorgen dat je niet zomaar het pad kunt volgen dat je vooraf hebt uitgestippeld. Wij worden geconfronteerd met meneer Kovats als een nieuwe aandeelhouder zowel bij Cumerio als NA.

Ik ga er ook niet vanuit dat het de bedoeling is van meneer Kovats om de overname van Cumerio door NA te blokkeren. Want om het even welke aandeelhouder is toch altijd geïnteresseerd in een project dat de grootste rentabiliteitskansen biedt. Het management van NA en Cumerio zijn er 100 procent van overtuigd dat het samengaan van de twee bedrijven de beste deal is die in de koperindustrie gemaakt kan worden.

Als meneer Kovats en zijn bedrijf A-Tec die logica volgen, dan kan hij niet anders dan meedoen met ons.

Ik heb aan hem al gezegd dat hij meer dan welkom is bij ons en heb er bij hem op aangedrongen dat hij meestapt in het uitstekende verhaal dat we aan het schrijven zijn.

Tegelijk verzeker ik u dat we geenszins proberen Mirko Kovats buiten te houden. We zijn aan het praten, ook al geeft het de indruk naar de buitenwereld dat dit niet het geval is.

Maar uw initieel plan om 100 procent van Cumerio te verwerven is toch nog moeilijk haalbaar als A-Tec niet meewil.

Ons streefdoel is nog altijd een volledige overname. We zijn bezig om aandelen te kopen. Vandaag hebben we een participatie van 15 procent opgebouwd in Cumerio. En we gaan door met het kopen van aandelen. Maar ik staar me niet blind op de participaties.

Veel belangrijker is dat A-Tec zich realiseert dat het geen zin heeft om zo'n logische combinatie als die tussen NA en Cumerio te verhinderen. Ik stel vast dat meneer Kovats voorstander is van een consolidatie in de kopersector. Hij moet zich toch realiseren dat de concurrentiepositie wereldwijd van beide bedrijven verzwakt wordt als ze apart blijven. Bovendien kunnen we door het samengaan van NA en Cumerio aanzienlijke besparingen realiseren. Het kan toch niet de bedoeling zijn van een aandeelhouder van Cumerio en NA dat beide bedrijven geld verspillen.

Voorlopig blijven u en Kovats toch op een andere golflengte zitten. Zo wil Kovats bijvoorbeeld Cumerio als beursgenoteerd bedrijf met hoofdkwartier in Brussel behouden.

Ik blijf erbij dat het wat te simpel is om te blijven zeggen dat het een pure overname is. In de praktijk gaat het om een versmelting van twee bedrijven, waarbij de twee directies ervan overtuigd zijn dat het samengaan zal leiden tot een zeer grote waardecreatie.

En het is niet omdat het hoofdkwartier van de nieuwe groep in Hamburg komt, dat we de deuren in Brussel sluiten. Integendeel. We weten ook wel dat Brussel veel dichter bij kopermarkt staat.

Bent u niet veroordeeld om toegevingen te doen aan Kovats?

(grijpt de bundel waarin het fusieproject wordt uiteengezet en leest wat op de eerste pagina staat). De creatie van een leidinggevende geïntegreerde Europese koperspeler. Dat is mijn geloof en wat hierin staat is mijn bijbel.

En als Kovats erop staat dat de koperdivisie van zijn groep gecombineerd wordt met Cumerio en NA?

First things first. Eerst moeten we het huidige project uitvoeren. Daar hebben we de handen mee vol. Als de overname achter de rug is, zijn we bereid te praten over de toekomst van zijn koperafdeling. Ik ben er zeker van dat ik Kovats kan overtuigen om zo'n pad te volgen.

Uw argumenten maken voorlopig toch niet veel indruk?

Ik sluit niet uit dat het wat tijd gaat kosten. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat ik Kovats kan overtuigen van de noodzaak van zo'n fusie. Kovats, die nog maar drie jaar in de kopersector zit, moet toch de argumenten naar waarde kunnen schatten van iemand met dertig jaar ervaring. Wie me kent weet trouwens dat ik niet opgeef voorleer ik mijn doel heb bereikt. Ik heb alvast besloten mijn vakantieplannen voor dit jaar te schrappen.

Hebt u nog veel tijd om Kovats te overtuigen?

We zijn nu nog aan het onderhandelen met de mededingingsautoriteiten. Dat geeft ons wat tijd. Maar anderzijds wil ik gaan dag verliezen. Het is dan ook heel dringend dat Mirko Kovats ons eindelijk vertelt wat hij echt wil. Voorlopig is zijn aanpak verwarrend en zelfs contradictoir.

Zoals?

Het bod van 30 euro zou te duur zijn. Maar tegelijk heeft hij een prijs betaald van iets meer dan 30 euro om een belang in Cumerio op te bouwen.

Wat met niet zint is dat Kovats heeft doen uitschijnen dat overnames en fusies altijd arbeidsplaatsen kosten. Hij zit er helemaal naast wat het samengaan van NA en Cumerio betreft.

En wat me evenmin zint, is dat hij maar blijft verklaren dat hij alle opties wil openhouden. Dat kan je toch niet maken tegenover het personeel van de twee ondernemingen. Onze mensen willen een signaal welke richting we willen inslaan. Kovats zegt dat hij de deur voor samenwerking met de mijnbouwers wil openhouden. Wel, hij moet de presentatie die we deden bij de aankondiging van de overname eens doornemen. We sluiten samenwerkingsverbanden met mijnbouwers niet uit.