Zaterdag viert ons land feest en dat betekent ook dat heel wat winkels en openbare diensten hun deuren sluiten. Een overzicht.
Een zaterdag, middenin de solden: dit jaar valt onze nationale feestdag niet op het meest interessante moment voor onze winkeliers. Toch houden de meeste winkels de deuren dicht, verwacht Paskal Deboosere, woordvoerster van Fedis, de Belgische Federatie van Distributieondernemingen.

Een kleine navraag bij de belangrijkste supermarktketens bevestigt dat. De Colruyt-winkels blijven dicht op zaterdag. Ter compensatie krijgen de klanten van 20 tot en met 25 juli wel een korting van drie procent, zegt commercieel directeur Jean-Pierre Roelands.

Delhaize

Ook bij Delhaize blijven de meeste filialen gesloten, zegt Ingrid Nelis van de persdienst. 'We hebben er wel geen zicht op of de winkels die door zelfstandigen uitgebaat worden, zullen sluiten, want dat kiezen de uitbaters zelf.' Ze wijst er nog op dat enkele winkels aan de kust die normaal het hele weekend open zijn, zullen sluiten op zaterdag, maar zondag wel open zullen doen.

Carrefour

Eenzelfde verhaal bij Carrefour Belgium. 'De meeste winkels in Vlaanderen zijn gesloten, behalve die in Middelkerke en Koksijde', zegt woordvoerder Lars Vervoort. 'Die zijn overigens ook open op zondag.' In het Franstalige landsgedeelte zijn de winkels in Malmédy en Herstal dicht op zaterdag, maar open op zondag. Ook in de Carrefour-groep kiezen franchisenemers zelf of ze hun winkel openen of dicht houden.

Geen kranten

Bij De Post blijven de deuren eveneens dicht. 'Zoals altijd op de nationale feestdag zijn onze kantoren gesloten', legt woordvoerder Fred Lens uit. Er komt ook geen postbedeling. 'Normaal worden op zaterdag de kranten en postogrammen bedeeld, maar dat is nu niet het geval, want een feestdag is voor ons als een zondag', aldus Lens. Deze zaterdag zijn er overigens geen kranten, ook al naar aanleiding van de nationale feestdag.

Op de website van de Belgische Vereniging van Banken wordt 21 juli ook aanzien als een banksluitingsdag. Koepelorganisatie Febelfin kan echter niet met zekerheid zeggen of de banken die dag zullen sluiten of open gaan. Ook als de banken sluiten, blijven de elektronische banksystemen, zoals pc-banking en self-banking, operationeel. Wie zaken wil regelen in zijn plaatselijke gemeente- of stadhuis, zal ook voor een gesloten deur komen te staan. 'De openbare diensten voor burgerzaken en dergelijke zijn meestal al dicht op zaterdag', zegt Jan Van Alsenoy, woordvoerder van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). 'Sommige zijn op bepaalde zaterdagen wel open, maar op de nationale feestdag zullen de meeste toch gesloten zijn.' Hij wijst er wel op dat instellingen die gevestigd zijn in de toeristische en culturele sector geopend zullen zijn zoals anders.

MIVB

Het aanbod van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB wordt ten slotte ook aangepast naar aanleiding van 21 juli. Overdag zijn een aantal bussen beperkt in hun traject. De drie metrolijnen rijden zaterdag wel om de tien minuten, en dat tot 00.30 uur ’s avonds. De laatste doorkomst in metrostation Kunst-Wet in alle richtingen, is voorzien tegen 01.00 uur ’s morgens. Wie daarna nog wil feesten, kan naar huis met de nachtbussen. Die hebben hun laatste vertrek om 03.00 uur ’s morgens in het centrum.