Robert Hunter pakt tweede ritzege voor Barloworld
Robert Hunter (Barloworld) heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Zuid-Afrikaan haalde het in de massasprint voor Fabian Cancellara en Murilo Fischer.
Tom Boonen deed niet mee voor de overwinning. Hij werd opgehouden door een valpartij op enkele honderden meters voor de aankomst.

De etappe kende een nerveus begin. Verschillende renners probeerden van bij de start weg te raken uit het peloton, maar niemand mocht wegrijden. Uiteindelijk raakten toch negen renners voorop met daarbij een landgenoot: Nick Nuyens.

Nuyens kreeg het gezelschap van David Arroyo, Jens Voigt, Daniele Bennati, Heinrich Haussler, Pierrick Fedrigo, Sylvain Chavanel, Benoit Vaugrenard en Kanstantsin Siutsou. Arroyo en Siutsou stonden op minder dan 10 minuten van gele trui Michael Rasmussen en het peloton liet de negen dan ook niet ver wegrijden.

De negen werden op 100 km van de finish ingelopen en dat was het sein voor Philippe Gilbert. Hij versnelde en kreeg Dmitriy Fofonov, Fabian Wegmann en Xavier Florencio met zich mee. David Millar ging alleen in de achtervolging en kon komen aansluiten.

Waaiers

Het peloton liet nu wel begaan. Op korte tijd liep de voorsprong van de vijf op tot 7'30". De wind stak op de biljartvlakke wegen op en Astana, de ploeg van Alexandre Vinokourov, vormden een waaier. Het peloton verbrokkelde.

Onder meer Christophe Moreau, Erik Zabel en Thor Hushovd belandden in een achtervolgende groep. Het tempo werd de hoogte in gejaagd en Moreau verloor terrein.

Valpartij

Het eerste deel van het peloton liep de vijf vluchters in en bereidde zich voor op een massasprint. Tom Boonen kon een schitterende zaak doen omdat zijn rechtstreekse concurrenten voor de groene trui in de volgende groep zaten, maar dat was buiten een valpartij in het peloton gerekend.

Boonen moest voet aan de grond zetten en moest de kop van het peloton laten rijden. Robert Hunter was sneller dan Fabian Cancellara en pakte de mooiste zege uit zijn carrière. Murilo Fischer finishte als derde.

De groep met Moreau verloor 3'19" en de Franse kampioen zakte in het algemeen klassement weg naar de 12e plaats.

De rituitslag

1. Robert Hunter
2. Fabian Cancellara
3. Murilo Fischer
4. Filippo Pozzato
5. Alessandro Ballan
6. Paolo Bossoni
7. Claudio Corioni
8. Philippe Gilbert
9. William Bonnet
10. Kim Kirchen

De stand

1. Michael Rasmussen (Rabobank)
2. Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) op 2'35"
3. Iban Mayo (Saunier Duval - Prodir) op 2'39"
4. Cadel Evans (Predictor - Lotto) op 2'41"
5. Alberto Contador (Discovery Channel) op 3'08"