Donfut vervangt Demotte in federale regering
Donfut, links op de foto, vervangt Demotte in de federale regering Foto: belga
Elio Di Rupo (PS) heeft Rudi Demotte (PS), ontslagnemend minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, aangeduid als zijn opvolger in de Waalse regering. In de federale regering wordt Demotte als minister van Sociale Zaken opgevolgd door Didier Donfut.
Didier Donfut, partijgenoot van Demotte bij de PS, was tijdens de vorige regering staatsecretaris van Europese Zaken. Daar neemt hij de taken van Demotte bij, totdat er een nieuwe regering gevormd is.

Marcourt

De naam van Demotte circuleerde al enkele dagen, maar de meeste analisten hadden hun geld gezet op Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt als mogelijke opvolger voor Di Rupo.

Marcourt blijft echter op post als minister van Economie. Samen met Michel Daerden ziet Di Rupo Marcourt als een van de sterkhouders van de vernieuwde Waalse regering. Daerden, minister van Budget en Financiën, neemt er de bevoegdheden van Claude Eerdekens bij. Die moest eerder op de dag zijn post als minister van Sport en Openbaar Ambt in de Franse Gemeenschapsregering afstaan.

Twee nieuwelingen

De PS loodst ook twee nieuwelingen in de Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap: Paul Magnette en Marc Tarabella. De 36-jarige politicoloog aan de ULB Paul Magnette wordt in de Waalse regering minister voor Volksgezondheid, Sociale Zaken en Gelijke Kansen. Het 44-jarige Europees parlementslid Marc Tarabella wordt in de regering van de Franse gemeenschap minister voor Jeugd en Onderwijs voor Sociale Promotie. In de Waalse regering wordt hij bevoegd voor Opleiding. Daarnaast wordt ook met een reeks bevoegdheden geschoven.

Troepen hergroeperen

Di Rupo wil met de herschikking zijn troepen hergroeperen na de pijnlijke verkiezingsnederlaag van 10 juni.

Een eerste verschuiving kwam er al door het vertrek van minister van Sociale Zaken Christiane Vienne naar de Senaat.

Di Rupo had aangekondigd dat hij zou opstappen als minister-president indien hij herkozen zou worden als partijvoorzitter van de PS. Op 11 juli werd Di Rupo effectief herkozen als partijvoorzitter.