In alle arrondissementen in Vlaanderen lag de werkloosheidsgraad eind 2006 onder de 10 procent. In het West-Vlaamse arrondissement Tielt was de werkloosheidsgraad het laagst (3,8 pct), in Antwerpen het hoogst (9,4 pct). Dat blijkt uit de VDAB-brochure ‘Wegwijs op de Vlaamse arbeidsmarkt’.
Tielt is op bijna alle vlakken de uitblinker. Het arrondissement heeft niet alleen de laagste werkloosheidsgraad, maar het noteerde vorig jaar ook voor bijna alle afgebakende groepen werkzoekenden de grootste dalingen in vergelijking met 2005.

Zo daalde het globale aantal werkzoekenden er met een kwart. Ook het aantal langdurig werklozen, het aantal laaggeschoolde werkzoekenden en het aantal werklozen van Maghrebijnse en Turkse afkomst daalde met ongeveer een kwart, telkens goed voor de koppositie in Vlaanderen.

Wat betreft de daling van het aantal -25-jarige werkzoekenden moet Tielt zich tevreden stellen met een derde plaats (-37,5%) Daar doen Oudenaarde (-39,4%)en Oostende (-40,7%)het nog net beter. Tielt staat wel op een allerlaatste plaats inzake vrouwenwerkloosheid. In het arrondissement zijn zes op de tien werklozen vrouwen. Gent en Oostende scoren hier het best met minder dan 50 procent.

Met de regio’s Tielt, Roeselare en Ieper scoort West-Vlaanderen trouwens over de hele lijn goed. Ook Limburg (Maaseik, Tongeren en in mindere mate ook Hasselt) staat altijd in de bovenste regionen wat betreft de daling van het aantal werkzoekenden. De werkloosheidsgraad in deze Limburgse arrondissementen schommelt echter rond de 8 procent, zodat het eerder gaat om een inhaalbeweging, aldus Kris De Graef van de VDAB.

Het arrondissement Antwerpen heeft de hoogste werkloosheidsgraad (9,4%). Het aandeel Maghrebijnen en Turken onder de werklozen is er ook het grootst (19,1%).

Het aandeel -25-jarigen is het grootst in Diksmuide (25,9%) en het kleinst in Oostende (15,7%). Dendermonde en Eeklo tellen de meeste laaggeschoolden onder hun werkzoekenden (58,7%) en Leuven de minste (42,6%). Inzake langdurige werkloosheid staat het arrondissement Eeklo (54,4%) tegenover Diksmuide (41,2%).