PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft donderdag aangekondigd dat Claude Eerdekens, minister van Openbaar Ambt en Sport in de Franse Gemeenschapsregering, zijn ministerpost zal moeten afstaan. In de loop van de namiddag worden de andere verschuivingen binnen de Waalse regering bekend gemaakt.
Eerdekens was bij de federale verkiezingen van 10 juni de lijsttrekker voor de Parti Socialiste in Namen. Hij haalde 24.103 voorkeurstemmen, een ontgoochelend resultaat, meende de partijtop.

De naam van Eerdekens werd vaak genoemd in de verwachte carrousel van verschuivingen bij de PS. Het bericht werd donderdagvoormiddag bevestigd. Partijvoorzitter Di Rupo riep Eerdekens donderdag bij zich. Officieel verliest Eerdekens pas vrijdag zijn titel wanneer zijn opvolger de eed aflegt.

Eerdekens keert terug naar de Kamer, waar hij op 10 juni verkozen was. Het betekent meteen ook dat zijn opvolgster Valérie Deom haar zitje moet afstaan. Nu hij geen minister meer is, kan Eerdekens opnieuw de burgemeestersjerp van Andenne omgorden.

Wie Eerdekens zal opvolgen is nog niet bekend. Die naam wordt in de loop van donderdagnamiddag bekendgemaakt, samen met de opvolger van Christianne Vienne (die naar de Senaat verhuist) en de opvolger van Elio Di Rupo als minister-president. De meest geciteerde naam is die van Rudy Demotte.