Belg houdt van bier
De Belg houdt nog steeds het meest van bier. Bier spant, nog meer dan vorige jaren, de kroon als favoriete drank in café en wanneer men op stap gaat in bar of disco. Dat blijkt uit de jaarlijkse Bierbarometer, een enquête georganiseerd door het Beer & Society Information Center.
In totaal hebben 12.723 personen de enquête op het internet ingevuld. De bevraging liep tussen 21 mei en 4 juni 2007.

Traditioneel scoort bier het best op café (92 procent) en wanneer men op stap gaat in bar of disco (79 procent). Ook op familiefeesten blijft bier de favoriete keuze (49 procent) maar het gaat wel iets achteruit in vergelijking met vorig jaar. Op restaurant verkiest 70 procent van de ondervraagden een glas wijn. Champagne blijft de topper op recepties en cocktails (46 procent).

Pils scoort

Pils blijft het voorkeursbier van bijna een op de twee Belgen (46 procent), al daalt dit aandeel licht in vergelijking met vorige jaren. De onderzoekers wijzen in dat verband ook naar de onderzoeksgroep die wat ouder is samengesteld dan vorig jaar.

Speciaalbieren zoals abdijbieren (13 procent), trappist (9 procent) en sterk blond (9 procent) zitten als favoriete bier in de lift. Ook fruitbier (5 procent), geuze (3 procent) en regionale bieren (5 procent) winnen telkens een procent. Witbier, amberbier, Britse Ale en buitenlands bier blijven status quo.

Vrouwen grijpen overigens vaker naar fruitbieren en speciaalbieren dan mannen.

Thuis of op café

In de barometer werd ook gevraagd naar de redenen om thuis dan wel op café een biertje te drinken. Ruim 71 procent verkiest het café, al ligt dat percentage in Franstalig België (63 procent) iets lager dan in Vlaanderen (76 procent).

Mensen gaan vooral op café omwille van de gezelligheid en het gevoel er eens ‘uit’ te zijn. Maar ook de ruime bierkaart en het ‘juiste serveren van het bier’ wordt gewaardeerd.

Bij de 29 procent van de Belgen die liever thuis een biertje drinken, zijn het meer rationele dan emotionele elementen die doorwegen. Koploper is het feit dat je thuis geen BOB moet kiezen (56 procent). Ook het feit dat het minder duur is, dat men zich thuis meer op zijn gemak voelt en het feit dat men thuis graag mensen uitnodigt, spelen een belangrijke rol.