Paus benoemt mogelijk vrouwen voor topfuncties Vaticaan
Paus Benedictus XVI stelt mogelijk vrouwen aan voor enkele topfuncties in het Vaticaan. Dat zegt kardinaal Tarcisio Bertone, de nummer twee in het Vaticaan, donderdag in enkele Italiaanse kranten.
'Iedereen weet dat we aan het praten zijn over nieuwe benoemingen in het Vaticaan', aldus Bertone. 'Ik denk dat daar zeker enkele vrouwen zullen bij zijn'. Hij heeft het over de de uitstraling, het potentieel en de verantwoordelijkheidszin van vrouwen die de kerk en de paus 'grote diensten' kunnen bewijzen.

De Vaticaanse hiërarchie is nu volledig gedomineerd door mannen. De congregaties, de belangrijkste departementen van de Romeinse Curie, moeten geleid worden door priesters. Maar er is geen enkele reden waarom vrouwen geen sleutelpositie zouden kunnen innemen in andere diensten.

Op dit ogenblik zijn er bij het Vaticaan maar weinig vrouwen in dienst. Een uitzondering is Mary Ann Glendon, een Amerikaanse die 1994 werd aangesteld door paus Johannes Paulus II als hoofd van de Pontificale Academie voor Sociale Wetenschappen. Dat is een belangrijk instituut dat de paus adviseert, onder andere over de globalisering en technologische vooruitgang.