Rusland zal vier Britse diplomaten uitwijzen. Het gaat om een reactie op de uitwijzing van eenzelfde aantal Russische diplomaten door Londen begin deze week.
De relaties tussen Groot-Brittannië en Rusland zijn erg gespannen. Alles heeft te maken met de zaak rond de vergiftiging van ex-KGB’er Aleksander Litvinenko, eind vorig jaar in Londen. Groot-Brittannië vraagt de uitlevering van de voornaamste verdachte, Andrej Loegovoj, maar Rusland weigert dat.

Als antwoord maakte Groot-Brittannië maandag bekend vier Russische diplomaten uit te wijzen. Moskou heeft zich wel bereid verklaard Loegovoj in Rusland, met Britse hulp, te berechten. Het Britse OM zei dat het niet op dat aanbod kon ingaan.

Belachelijk

In een brief aan de krant The Times zegt de Russische ambassadeur in Londen, Joeri Fedotov, dat het belachelijk is dat het Kremlin wordt beticht van betrokkenheid bij de gifmoord. Fedotov reageert daarmee op de rechtstreekse en onrechtstreekse aantijgingen die zijn geuit aan het adres van de Russische president Vladimir Poetin.

Litvinenko bezweek op 23 november in een Londens ziekenhuis aan een vergiftiging met radioactief polonium-210. Op zijn sterfbed beschuldigde hij Poetin van de moord.

‘Het is belachelijk om te beweren dat de moord op Alexander Litvinenko de volledige steun had van de Russische regering als die daar al niet actief bij geholpen zou hebben’, aldus Fedotov in de brief. Litvinenko zei dat hij ziek was geworden na een ontmoeting met de Russische zakenman en voormalig KGB’er Andrej Loegovoj in het Londense Millennium Hotel.

Groot-Brittannië en Rusland hadden voor het laatst een diplomatieke ruzie in maart 1996, toen Moskou negen Britse diplomaten uitwees naar aanleiding van veronderstelde spionage. Londen reageerde destijds met de uitwijzing van vier Russische diplomaten.