In Bulgarije heerst er veel twijfel over een snelle terugkeer van de vijf in Libië veroordeelde verpleegsters, wier doodsvonnis in levenslange gevangenisstraf werd omgezet. De Bulgaarse kranten wezen er op dat nog steeds kleinere rechtsvervolgingen lopen tegen de vijf vrouwen en een Palestijnse dokter.
Vooraleer een juridisch akkoord tussen Bulgarije en Libië tot stand kan komen, moeten ook deze processen afgesloten zijn, aldus een vooraanstaand jurist in de krant Monitor.

Het gaat onder meer om een zaak in beroep op 4 september over laster. De ziekenzusters hebben Libische officieren beschuldigd hen gefolterd te hebben. In een gelijkaardig proces werden de Bulgaarse verpleegsters woensdag vrijgesproken.

De vijf vrouwen zitten sinds 1999 in de cel. Ze werden ervan beschuldigd meer dan 400 kinderen in een kliniek opzettelijk met het aidsvirus besmet te hebben. In Bulgarije groeit ook het vermoeden dat de zaak van de ziekenzusters mogelijk verband houdt met die van de in Groot-Brittannië tot levenslang veroordeelde Libiër. De man is daar wegens de aanslag op een Ameriaans passagierstoestel boven Lockerbie in Schotland in 1988 veroordeeld.