De Belg is loyaal aan zijn land, maar laat het zelden zien. Drie vierde van de Belgen pleit tegen de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië en voor het behoud van het koningshuis. Toch hangt slechts een kleine minderheid de tricolore uit en kan slechts twee procent de Brabançonne zingen.
Dat blijkt uit een telefonische enquête van het Gentse marktonderzoeksbureau Compagnie.

Iets meer dan 1.000 Belgen van vijftien jaar en ouder zijn bevraagd. Ben Decock van Compagnie noemt de resultaten 'paradoxaal': 'We kennen onze vaderlandse symbolen niet goed, maar we willen dat België blijft'. Zo kennen bitter weinig Belgen nog de geschiedenis van 21 juli. Minder dan één derde van de Belgen kan alle provincies van ons land opnoemen.

De nationale feestdag

Vrijwel alle Belgen (91 procent) weten dat de nationale feestdag op 21 juli valt. Maar dat we de onafhankelijkheid van België sinds 1830 vieren, weet slechts 46 procent. Jongeren weten veel minder wat er op 21 juli juist gevierd wordt en slechts dertig procent weet dat België onafhankelijk geworden is in 1830. Opvallend is dat mannen beter op de hoogte blijken dan vrouwen.

België moet een blijven

Eendracht maakt macht, de leuze van ons land, is gekend bij 41 procent van de Belgen en weerspiegelt de toekomstvisie van de inwonders van ons land. 78 procent van de Belgen, 71 procent van de Vlamingen en 87 procent van de Walen, vindt dat België een moet blijven.

Als troonopvolger van Albert II is prins Filip de favoriet met 51 procent van de stemmen. Prinses Astrid volgt op de tweede plaats met zestien procent. Prins Laurent strandt op de derde plaats met zes procent van de Belgen achter zich.

Uiting loyaliteit

Twintig procent van de bevolking hangt af en toe de Belgische vlag uit, acht procent van de ondervraagde respondenten doen iets speciaals ter gelegenheid van de nationale feestdag