VTM-journalisten kopen doping via internet
BRUSSEL - Journalisten van het VTM Nieuws hebben de voorbije weken zonder enig probleem dopingproducten besteld via het internet. Het gaat om clenbuterol, nandrolon en testosteron, producten die met de post werden toegestuurd. Alleen de epo werd onderschept. De producten komen uit China, Griekenland of Bulgarije.
Op de enveloppen en de verpakking stond dat het ging om schoonheidsproducten of aromatische oliën, maar na analyse in het dopinglab van dr. Frans Delbeke (UGent) bleek dat het ging om echte doping. 'Meer nog: in sommige producten zat tot acht keer de normale dosering, wat levensgevaarlijk is als je ze zonder medisch toezicht gebruikt', meldt Het Nieuws vandaag om 13.00 uur.

Renno Roelandt van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA) bevestigde dat het om echte doping ging. Hij waarschuwt ook dat de doping levensgevaarlijk is. 'Bovendien worden alle producten geleverd zonder bijsluiter. Meer dan ooit vragen artsen en dopingbestrijders scherpere controles. Want één op de vijf Amerikaanse 18-jarigen, jongens én meisjes, gebruikt deze producten al. In de eerste plaats om er goed uit te zien. En artsen willen vermijden dat jongeren ook bij ons zo ver gaan', luidt het.

De douane op Brussels Airport neemt wekelijks 50 zendingen met illegale geneesmiddelen en doping in beslag, maar beseft dat een veelvoud van die zendingen ongestoord passeert. 'De producten zitten meestal gewoon in een omslag, of verstopt tussen andere documenten. De buit is immens, zeker als je beseft dat er niet eens systematisch wordt naar gezocht', zegt Wim Miguet, inspecteur van de douane.

Volgens Pol Meuleneire van de opsporingsdienst van de douane worden alle producten in beslag genomen en later, op last van het parket, vernietigd. 'De mensen voor wie het bestemd is, worden aangeschreven. Ze moeten zich komen verantwoorden. Een immens papierwerk. De bestemmelingen zijn hun geld kwijt en kunnen eventueel zelfs worden aangeklaagd voor overtreding van de geneesmiddelenwet. Maar de producenten opsporen, dat is onbegonnen werk.'