De Italiaanse overheid blijft hopen dat ze de nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia zal kunnen verkopen. Indien er uiteindelijk geen enkele kandidaat voor de overname wordt gevonden, zal het bedrijf vereffend worden. Dat heeft de Italiaanse minister van Economie, Tommaso Padoa-Schioppa, donderdag gezegd.
Een privatisering van het bedrijf via een open procedure is onlangs mislukt. De mislukte privatisering 'betekent niet dat de optie van verkopen al helemaal tot op de bodem uitgediept is', aldus de minister. 'Maar als dat mislukt, is een vereffening de enige optie.'

De minister liet ook duidelijk verstaan dat er geen sprake meer is van een tussenkomst van de overheid. 'Het gaat om een verlieslatend bedrijf waarin de overheid geen kapitaal meer wil steken', aldus de minister. De Italiaanse overheid heeft 49,9 procent van Alitalia in handen.

Dinsdagavond had de enige ernstige kandidaat voor de overname van Alitalia, de privéluchtvaartmaatschappij Air One, zich teruggetrokken omdat de Italiaanse regering te strikte voorwaarden oplegt voor de verkoop.

Ook de naam van Air France-KLM wordt genoemd, maar die Frans-Nederlandse maatschappij is momenteel in de running voor de overname van het Spaanse Iberia, wat de kansen op een overname van Alitalia beduidend kleiner maakt.