CD&V en CDH zijn tegen de afschaffing van de opkomstplicht. Dat laten beide partijen donderdag weten. De liberalen willen wel komaf maken met de opkomstplicht.
Open VLD-voorzitter Bart Somers heropende op 19 juni naar aanleiding van zijn onderhoud met informateur Didier Reynders het debat over de opkomstplicht. België is één van de weinige Europese landen waar de bevolking bij verkiezingen verplicht is naar het stemhokje te gaan. De opkomstplicht is grondwettelijk verankerd.

In het verleden kantten de socialisten zich altijd tegen de afschaffing van de opkomstplicht. Nu ze naar de oppositiebanken werden verwezen, willen de liberalen van de gelegenheid gebruik maken om de verplichting af te schaffen.

De liberalen lijken ook met de coalitiewissel in hetzelfde straatje terecht te komen waarin ze met de socialisten zaten. Zowel CDH als CD&V zijn tegen een afschaffing van de opkomstplicht. Dat laten de twee partijen donderdag weten.

Bij de Vlaamse christendemocraten is men verbaasd over de berichtgeving over het dossier. 'Men laat uitschijnen dat er al een akkoord is, terwijl de onderhandelingen nog niet eens begonnen zijn', stelt de CD&V-woordvoerder.

Een mogelijke uitweg is dat de opkomstplicht in de grondwet blijft staan, maar dat de sancties worden afgeschaft op het niet naleven ervan. Die sancties worden toch weinig of nooit opgelegd.