Tijdens controleacties in juni en juli in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Luik heeft de cosmetica-inspectiedienst van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid liefst 650 producten in beslag genomen die de huid bleker maken.
De bleekmiddelen bevatten hydrochinon of kwik en zijn schadelijk voor de gezondheid. De in beslag genomen producten worden vernietigd.

Het aanbod cosmetica voor de huid is even divers als de mensen in ons land, meldt de FOD Volksgezondheid. 'Naast het gamma producten om veilig te zonnen en de zelfbruiners bestaan er middeltjes om de huid bleker te maken. Deze producten zijn vooral populair bij landgenoten van Afrikaanse origine', luidt het.

Het langdurig gebruik van blekende producten met hydrochinon of kwik is volgens Volksgezondheid schadelijk voor de huid. Daarom zijn deze cosmetica verboden in Europa.

De inspectiedienst cosmetica voert al langer actie tegen deze producten. Zo worden in samenwerking met de douane van Brussels Airport jaarlijks 1 à 2 ton schadelijke bleekmiddelen in beslag genomen. Nieuwe controleacties zullen volgen, zegt Volksgezondheid.