Chirac ondervraagd in zaak partijfinanciering
De voormalige Franse president Jacques Chirac (74) is vanmorgen ondervraagd in een zaak rond fictieve arbeidsplaatsen bij de gaullistische partij RPR, in de periode dat hij burgemeester van Parijs was.

Chirac werd om 9 uur ondervraagd door rechter Alain Philibaux. Chirac kreeg het statuut van assistent-getuige ('témoin assisté'), een statuut tussen gewoon getuige en verdachte, dat impliceert dat er vermoedens tegen hem bestaan.

Chirac werd aan de tand gevoeld over illegale partijfinanciering door middel van salarisbetalingen aan RPR-leden die op de loonlijst stonden van de stad Parijs, maar daar geen werkzaamheden voor verrichtten. De salarissen zouden in de partijkas zijn gevloeid.

Chirac was van 1977 tot 1995 burgemeester. De RPR is inmiddels opgegaan in de UMP, de partij die nu het parlement en de regering van de huidige president Nicolas Sarkozy domineert.

Het is de eerste keer in de Franse geschiedenis dat een voormalig president ondervraagd wordt in een rechtszaak. Het onderhoud is 'sereen' verlopen, zegt de entourage van Chirac.

In 2004 werd oud-premier Alain Juppé in verband met de zaak tot veertien maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Ook mocht hij zich een jaar lang niet actief met de politiek bemoeien.