Twee Amerikaanse soldaten zijn in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op een Irakees. Dat heeft het Amerikaanse leger donderdag in Irak bekendgemaakt. Een luitenant-kolonel is in verband met de zaak ontheven van zijn functie als commandant, maar hij geldt niet als verdachte.
Het tweetal zouden de moord op 23 juni hebben gepleegd in de buurt van Kirkuk in Noord-Irak. Hun is moord met voorbedachten rade ten laste gelegd.

In Californië is een Amerikaanse militair woensdag in verband met de dood van een Irakees schuldig bevonden aan ontvoering en samenzwering tot moord. De 25-jarige verdachte werd vrijgesproken van moord met voorbedachten rade. Het slachtoffer, een gepensioneerde politieman met elf kinderen, werd in april vorig jaar door Amerikaanse militairen uit zijn huis in de buurt van Hamdania gesleurd en in een greppel gesmeten, waar hij werd doodgeschoten.

De militair kan tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld. Vijf van de zeven andere militairen die als verdachte gelden in de zaak hebben schuld bekend.

De overige twee zullen worden berecht. De woensdag veroordeelde militair bekende in eerste instantie eveneens schuld, maar trok die bekentenis later in. Een aanslag met een bermbom kostte woensdag in Bagdad het leven aan vier Amerikaanse soldaten en hun Iraakse tolk.