Schepen van de Spaanse marine zijn in de zee ten zuiden Tenerife op zoek naar zo’n vijftig illegalen die in het water terecht zijn gekomen toen hun boot kapseisde. De autoriteiten vrezen dat de vermisten verdronken zijn. Tot dusverre zijn 48 van de naar schatting honderd opvarenden van de houten boot gered.
De boot sloeg om omdat de migranten in paniek opstonden toen een reddingsboot van de marine hen naderde, nadat zij door een vliegtuig van de luchtmacht waren ontdekt. Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Jaarlijks proberen talloze Afrikanen die een beter leven in Europa hopen te krijgen in gammele boten de Canarische Eilanden te bereiken en daarmee voet aan wal van een lidstaat van de Europese Unie te zetten. In 2006 werden meer dan dertigduizend illegalen onderweg naar de Canarische Eilanden onderschept.

De vluchtelingenboot werd op 170 kilometer van de Canarische Eilanden opgemerkt. Op het ogenblik van de reddingsoperatie was het weer erg slecht met golven van vier meter hoog.

Verschillende schepen en drie vliegtuigen nemen aan de zoekactie naar de vermisten deel.