BEIJING - Een journalist van de televisiezender van de Chinese hoofdstad Beijing is gearresteerd, omdat een door hem gemaakte reportage over broodjes nep was. Hij zei dat het beleg van broodjes voor een groot deel uit fijngehakt karton bestond. De televisiezender bood de kijkers woensdag zijn excuses aan.
Voor de reportage, die behalve in Beijing ook elders in China is uitgezonden en ook te zien is op YouTube, is zogenaamd met een geheime camera gefilmd in de keuken waar de broodjes gemaakt zouden worden. Gezegd wordt dat de broodjes op straat in Beijing worden verkocht. Het beleg zou voor 60 procent uit fijngehakt karton met smaakstoffen en voor 40 procent uit varkensvlees bestaan. Inmiddels is gebleken dat de journalist de reportage in scène heeft gezet. Hij kocht zelf de ingrediënten en liet vier gastarbeiders uit de provincie het karton-vleesmengsel maken, aldus de zender.

Naar aanleiding van de reportage werden de broodjes varkensvlees van tientallen straatverkopers geïnspecteerd. Geen enkel broodje bleek karton te bevatten.