Een vijfde van de Belgische internetgebruikers, surft via de gratis webbrowser Firefox, van Mozilla. Uit een recente telling van het Franse onderzoeksbureau XiTi-monitor blijkt dat Firefox de laatste maanden in geen enkel Europees land achteruitgang boekt.
In Slovenië zijn bijna de helft van de internetgebruikers overgestapt naar Firefox. Volgens de telling surft 47,9% er met de webbrowser. Ook in Finland heeft al 45,4% Microsofts Internet Explorer de rug toegekeerd. De Ieren lijken Firefox in de laatste maanden pas acht ontdekt te hebben. Op korte tijd steeg het aantal gebruikers er van 24,9 naar 38,6%.

Mozilla bracht vorig jaar een nieuwe versie van zijn browser op de markt. Firefox biedt het voordeel dat je met tabs kan werken. Zo kan de gebruiker verschillende webpagina’s openen in één venster. De veiligheid heette ook beter te zijn dan bij Internet Explorer. In de laatste versies van Explorer kan je ondertussen ook ‘tabbed browsen’. Ook aan de veiligheid van het programma is gesleuteld.

Een voordeel dat Firefox wel behoudt, is dat het gratis te downloaden is en kan aangepast worden door de gebruiker. Bij Explorer zijn aanpassingen niet mogelijk.

Een leuke nieuwigheid bij Firefox 2 is de interne zoekbalk, die erg snel en efficiënt zoekt op de pagina zelf. De Nederlandstalige versie van Firefox gebruikt Google als externe zoekmachine, maar werd verder uitgebreid met zoekopdrachten in de Nederlandse Wikipedia, Van Dale en internetboekhandel Bol.

Explorer blijft grootste

Met een marktaandeel in Europa van 66,5% blijft Internet Explorer van Microsoft wel veruit de grootste. Firefox moet het voorlopig stellen met 27,8, maar lijkt dus wel aan een opmars bezig. Opera kan voorlopig niet meer dan 3,5% van de Europese internetgebruikers bekoren.