Bij verschillende aanslagen in Pakistan zijn zeker 36 mensen omgekomen. Geweld dat in verband wordt gebracht met moslimextremisme heeft deze maand in Pakistan al aan rond de 270 mensen het leven gekost.
Een zelfmoordaanslag op een politieacademie in het noordwesten van Pakistan heeft donderdag aan zeven mensen - zes agenten en een voorbijganger - het leven gekost. Verder raakten 24 mensen gewond. De aanslag werd gepleegd met een bomauto. De politieacademie staat in Hangu in de provincie North West Frontier.

In het zuiden van het land, in de provincie Baluchistan, vielen bij een zelfmoordaanslag op een konvooi van Chinese arbeiders zeker 29 doden, onder wie zeven politieagenten. Nog eens dertig mensen raakten gewond. Geweld dat in verband wordt gebracht met moslimextremisme heeft deze maand in Pakistan al aan rond de 270 mensen het leven gekost, de slachtoffers die vielen toen het leger vorige week de Rode Moskee in Islamabad bestormde meegerekend. Een radicale geestelijke en zijn aanhangers hadden zich in de moskee verschanst.

Veel van het geweld van deze maand speelde zich af in Noord-Waziristan, een stammengebied in North West Frontier bij de grens met Afghanistan. Aan de Taliban gelieerde militanten zegden daar het afgelopen weekeinde een tien maanden oud vredesakkoord met de regering op. Sinds zaterdag hebben aanslagen in het gebied aan tientallen mensen, overwegend soldaten, het leven gekost.

De aanslag op het konvooi van de Chinezen werd gepleegd in de provincie Baluchistan. De bom trof een voertuig van Pakistaanse agenten en bewakers die het konvooi begeleidden. Onder de slachtoffers bevinden zich ook voorbijgangers. Op 8 juli werden in een riksjawerkplaats in Peshawar, de hoofdstad van North West Frontier, drie Chinezen vermoord. Naar aanleiding daarvan beloofde de Pakistaanse regering de twee- tot drieduizend Chinezen in het land beter te zullen beschermen. Het leger begon de Rode Moskee in Islamabad op 3 juli te belegeren omdat extremisten uit de moskee enkele Chinese vrouwen hadden ontvoerd die ze van prostitutie beschuldigden.