STOCKHOLM - De Zweedse telecomreus Ericsson heeft vandaag betere kwartaalresulaten gepresenteerd dan analisten hadden verwacht. Het verlies, voor belastingen, bedroeg 3,5 miljard Zweedse kronen (376 miljoen euro).
Dit negatieve resultaat slonk daarmee in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar 172 miljoen euro en zelfs 200 miljoen euro als gekeken wordt naar het eerste kwartaal van dit jaar. Topman Kurt Hellström zei dat het concern op koers zit om ergens in 2003 weer winst te kunnen boeken. De beperking van het verlies is vooral te danken aan forse bezuinigingen. Die worden voortgezet. Zo staan voor het derde kwartaal kostenreducties ter hoogte van 3,2 miljard euro op het programma. ,,We gaan net zolang door met saneren tot we break-even draaien op een verkoopniveau van 120 miljard Zweedse kronen'', aldus Hellström.

Break-even

Zo staan voor het derde kwartaal kostenreducties ter hoogte van 3,2 miljard euro op het programma. ,,We gaan net zolang door met saneren tot we break-even draaien op een verkoopniveau van 120 miljard Zweedse kronen'', aldus Hellström.

Hoeveel arbeidsplaatsen precies worden geschrapt is niet geheel duidelijk. Eerder kondigde het concern het verlies van 20.000 banen aan, waarvan de helft dit jaar al moet verdwijnen. Tegen het eind van 2003 zal het concern minder dan 60.000 arbeidsplaatsen tellen.

De topman gaat er vanuit dat de markt voor mobiele telefonie dit jaar met 15 procent terugloopt. Eerder schatte hij de krimp nog op 10 procent. Het concern verkocht in het tweede kwartaal bijna eenderde minder dan dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet op jaarbasis kwam uit op 38,5 miljard Zweedse kronen, 4,138 miljard euro.