RABAT - Marokko is niet van plan terug te keren op het eilandje Perejil als de Spanjaarden het eiland ontruimen. Dat is precies wat de Spanjaarden hebben geëist als voorwaarde voor de terugtrekking van hun troepen.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ana Palacio, had eerder al gezegd dat Spanje het eilandje verlaat indien Marokko het verder met rust laat, waarmee de toestand van voor 11 juli is hersteld. De Spaanse regering heeft nog niet gereageerd op de nieuwe uitspraken van de Marokkanen.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohamed Benaïssa, heeft Spanje vandaag wel de raad gegeven om zijn troepen terug te trekken ,,van alle Marokkaanse kusten''. Dat meldt het Marokkaanse agentschap MAP. In antwoord op een vraag van een journalist verklaarde Benaïssa dat, als de Spaanse eerste minister Aznar wil dat men hem serieus neemt, hij zijn troepen niet enkel moet terugtrekken van het eilandje Leila - door de Spanjaarden het Peterselie-eiland genoemd - , maar van alle Marokkaanse kusten.

Het persagentschap zegt niet of het hoofd van de Marokkaanse diplomatie zijn woorden verder heeft toegelicht en of Benaïssa dus doelde op de Spaanse aanwezigheid op de enclaves Ceuta en Melilla.

De Marokkaanse autoriteiten hebben sinds het uitbreken van de crisis omtrent het Peterselie-eiland al meermaals onderstreept dat ze een duidelijk onderscheid willen maken tussen de kwestie van dit eilandje en die van de ,,door Spanje bezette'' enclaves op haar kusten.