WASHINGTON - Arabische bewindslieden hebben de Amerikaanse president Bush gisteren beloofd dat ze er bij militante Palestijnse groeperingen op zullen aandringen te stoppen met zelfmoordaanslagen in Israël. Bush beloofde dat hij de regering-Sharon zal vragen de bezette Palestijnse gebieden te verlaten wanneer eenmaal een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen is bereikt.
De ministers van Buitenlandse Zaken van Jordanië, Egypte en Saoedi-Arabië hebben gisteren met Bush gesproken over de crisis in het Midden-Oosten. Een hoge Arabische functionaris zei voor de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de drie bewindslieden hebben toegezegd dat ze hun invloed op onder meer de Islamitische Jihad en Hamas wilen doen gelden. De regeringen van de drie Arabische landen zullen de militante groeperingen proberen duidelijk te maken dat terroristische acties een Palestijnse staat niet dichterbij brengen.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal liet weten dat Bush op zijn beurt heeft beloofd dat hij zijn invloed op de regering-Sharon zal gebruiken. De prins zei dat hij aangenaam was verrast door de uitspraak van de president dat zowel de Israëliërs als de Palestijnen hun verantwoordelijkheden hebben als het om het beëindigen van het geweld gaat.