LONDEN - De Britse minister van Defensie Geoff Hoon voorziet vanaf september een massale oproep van reservisten. Dat kondigt de Daily Telegraph aan. De krant bevestigt dat deze mobilisering verklaard kan worden door de voorbereiding van een eventuele aanval op Irak.
Groot-Brittannië heeft ook beslist om 1.500 van zijn soldaten terug te trekken uit de snelle interventie-eenheid van de Navo. Zij zullen niet meer deelnemen aan 2 belangrijke manoeuvres die voor de herfst worden voorzien in Duitsland en Oekraïne, aldus de krant. Deze beslising werd in juni genomen, op het moment waarop de regering reeds de terugtrekking van 1.700 soldaten van de Britse Marine uit Afghanistan aankondigde, bevestigde dezelfde bron. Ze voegde eraan toe dat er ook zo'n 3.000 soldaten van het landleger zijn teruggekomen van een opdracht in Polen.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie weigerde commentaar te geven over het project dat dus zou inhouden dat Groot-Brittannië zich aan de zijde van de Verenigde Staten aan het voorbereiden is op een aanval tegen Irak.

De Britse Eerste minister Tony Blair had dinsdag bevestigd dat er preventief moest gereageerd worden tegen Irak en zijn arsenaal van massavernietigingswapens. Hij verzekerde wel dat er nog geen enkele beslissing is genomen over een eventuele militaire interventie. Het arsenaal dat het Iraakse regime bezit of ontwikkelt vormt een belangrijke bedreiging voor de wereld, voegde Blair nog toe. Hij zei dat, als een bedreiging duidelijk wordt, daar op moet op gereageerd worden voor ze uitgevoerd wordt, in plaats van erna.