BRUSSEL - Naar aanleiding van de nationale feestdag heeft de koning weer een aantal Belgen in de adelstand verheven. IOC-voorzitter Jacques Rogge kan voortaan als graaf Rogge door het leven gaan. Hij droeg eerder al de titel van ridder. Biljartspeler Raymond Ceulemans krijgt net als de Franstalige zanger Julos Beaucarne de titel van ridder.
De lijst van de adellijke gunsten werd vandaag gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Sophie Jekeler en Rita Mulier mogen zich voortaan barones noemen. Jekeler is voorzitster van Le Mouvement du Nid, een organisatie die strijd voert tegen de mensenhandel en ijvert voor de herintegratie van prostituees in de samenleving. Rita Mulier was medestichtster en lange tijd ook voorzitster van het Vrouwen Overleg Comité, kern van de Vrouwenbeweging in Vlaanderen. Van 1991 tot 1996 was zij de eerste emancipatieambtenaar van de Vlaamse Gemeenschap.

Gui de Vaucleroy wordt baron. De nu nog jonkheer de Vaucleroy was van 1999 tot 2002 voorzitter van het VBO en is voorzitter van de raad van bestuur van Delhaize. Ook de gewezen atleet Gaston Roelants en de striptekenaar François Schuiten worden bekroond met een baron-titel. Andere nieuwe baronnen zijn Bernard de Hemptinne, Maurice Velge, Grégoire Brouhns, Philippe de Buck van Overstraeten, Edgar Kesteloot, Frans Van Daele en Jacques Willems.

Jonkheer Bernard de Hemptinne, internist en hoogleraar in de chirurgie aan de Universiteit Gent, is een eminent specialist inzake levertransplantaties.

Jonkheer Maurice Velge was jarenlang voorzitter van de Antwerpse Havengemeenschap, van Assiport, van de Antwerpse Scheepvaartvereniging en van de Vlaamse Havenvereniging. Op cultureel vlak was hij onder meer voorzitter van de vzw Antwerpen Culturele Hoofdstad van Europa 1993. Hij is medestichter en beheerder van het MUHKA (Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen).

Grégoire Brouhns, gewezen secretaris-generaal van het ministerie van Financiën, is nu hoge vertegenwoordiger van de minister van Financiën inzake vraagstukken aangaande macro-economische en financiële stabiliteit.

Frans Van Daele is momenteel Belgisch ambassadeur in Washington. Voordien was hij permanent vertegenwoordiger van België bij de Europese Unie, onder meer tijdens het Belgisch voorzitterschap.

Jacques Willems doctor in de toegepaste wetenschappen en gewoon hoogleraar aan de Universiteit Gent, was van 1993 tot 2001 rector van deze universiteit.

Philippe de Buck van Overstraeten, gewezen gedelegeerd bestuurder van Agoria, is sedert 1 januari 2002 secretaris-generaal van Unice, de Europese patroonsfederatie.

Edgar Kesteloot voormalige departementshoofd van het Belgisch Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen, is vooral bekend omwille van zijn vulgariserend wetenschappelijk werk over de natuur voor radio en televisie, zoals het RTBF-programma Le Jardin Extraordinaire, dat hij gedurende bijna dertig jaar heeft geconcipieerd en gepresenteerd.

Tekenaar François Schuiten wordt geroemd onder meer voor het leveren van het scenografisch concept voor het Paviljoen der Utopieën en voor de Belgische Ruimte in het Belgisch Paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Hannover. In 2002 viel hem de Grote Prijs van Angoulême te beurt, de belangrijkste onderscheiding in de stripwereld.

Julos Beaucarne is zanger en promotor van het Franse en Waalse populaire lied.

Raymond Ceulemans behaalde als professioneel biljarter een indrukwekkend aantal overwinningen: 61 maal Belgisch kampioen, 45 maal Europees kampioen en 35 maal wereldkampioen in verschillende spelsoorten, waarvan 24 wereldtitels in driebanden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in