BRUSSEL - De jazzmuzikant Jean-Baptiste 'Toots' Thielemans mag zich voortaan met de titel baron tooien. Hij is door koning Albert in de adelstand verheven. Het Belgisch Staatsblad publiceerde vandaag de lijst van de adellijke gunsten die bij koninklijke besluiten van 4 juli 2001 werden verleend.
,,Ik ben heel gelukkig en fier'', zei Thielemans in een eerste reactie voor de radio. Vorige week kreeg de muzikant tijdens het Nederlandse North Sea Jazz Festival een Edison voor zijn hele oeuvre. De koning verleent wegens de nationale feestdag op 21 juli ieder jaar adellijke titels aan verdienstelijke Belgen. Dit jaar zijn dat er dertien, onder wie een vrouw. Ook meesterkok Pierre Romeijer mag zich baron noemen. De zangers Salvatore Adamo en Will Tura zijn tot ridder verheven. Een overzicht van de verleende adellijke gunsten:

  • vergunning van de persoonlijke titel van barones aan mevrouw Hilde Franckx;

  • vergunning van de persoonlijke titel van baron aan de heren Jean-Marie Bogaert, Pierre Romeijer, Georges Schnek, Jean Stéphenne, Jean-Baptiste ("Toots") Thielemans, Eugène Traey en Olivier Vanneste;

  • vergunning van de persoonlijke titel van ridder aan de heren Salvatore Adamo, Arthur Blanckaert (alias Will Tura), Jacques Leduc, Pierre Lulsens (alias Pierre Arty) en Gilbert Seresia.