Verhofstadt geen kandidaat Commissievoorzitter meer
Foto: afp
BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt is niet langer kandidaat om Romano Prodi op te volgen als EU-Commissievoorzitter. Hij trok zijn kandidatuur gisteravond in nadat bleek dat er tussen de EU-lidstaten geen consensus bereikt werd. Ook zijn tegenkandidaat, de Brit Chris Patten, stapt uit de race. De beslissing over een nieuwe Europese Commissievoorzitter is uitgesteld naar een latere datum.
,,Nu het voorzitterschap de beslissing uitstelde, heb ik premier Bertie Ahern laten weten dat ik niet langer beschikbaar voor de job ben", liet Verhofstadt vannacht na afloop van de Europese Raad tijdens een persconferentie weten. ,,Het land kan niet langer in onzekerheid leven."

De Ierse EU-voorzitter Bertie Ahern wil tijdens de laatste twee weken van het Ierse voorzittersschap op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie. Momenteel zijn er echter geen kandidaten meer.

De kans is groot dat de Europese staats- en regeringsleiders elkaar volgend weekend zullen ontmoeten, wellicht in Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in