BRUSSEL - Op een congres in Brussel heeft de N-VA haar programma voor de verkiezingen voorgesteld. De kartelpartner van CD&V ijvert voor 'een sterker Vlaanderen' maar wil die boodschap op een 'positieve' manier brengen, zodat 'ook wie ongerust is, overtuigd kan worden'.
De Vlaams-nationalisten van de N-VA willen de verkiezingen winnen en een pak meer bevoegdheden naar Vlaanderen halen. Als socialisten en liberalen verder het land regeren, komt er van een staatshervorming niets in huis. De paarse regering van Guy Verhofstadt heeft immers niets van haar communautaire beloftes waargemaakt, zegt de N-VA.

Enkel het kartel CD&V/N-VA zal 'neen' durven zeggen tegen de PS van Elio Di Rupo, luidt het. 'Tegenover de PS moet een Vlaamse formatie staan die de kracht heeft om 'neen' te zeggen, een Vlaamse formatie die de ambitie heeft om te doen wat nodig is voor Vlaanderen', zei N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Volgens de N-VA is het duidelijk dat 'België niet werkt'. 'Dit is het land dat aan de Vlamingen grote inspanningen vraagt voor zogenaamde solidariteit. De geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië is als een permanente bloedtransfusie. En wel naar een patiënt die zo vriendelijk is om onze slagaders toe te nijpen. Wij hebben er genoeg van', zei De Wever. De solidariteit tussen Vlaanderen en Wallonië mag voor de N-VA blijven, maar de geldtransfers moeten 'transparant' en 'doelmatig' zijn.

De 'harde' communautaire standpunten van de N-VA maken de partij niet overal populair. De Wever vroeg zijn troepen daarom 'begrip' te hebben voor 'wie ongerust is' en het debat aan te gaan 'met wie men angst heeft aangejaagd' voor meer Vlaanderen en voor wie 'men wijsgemaakt heeft dat Vlaanderen een project is van uitsluiting en sociale afbraak'. Daarmee verwees De Wever onder meer naar het ACW, die nog op Rerum Novarum herhaalde "ongerust" te zijn over de roep naar meer Vlaamse autonomie.

De N-VA wil daarom haar project als een 'positief' alternatief aan de man brengen en focust daarbij op drie kernbegrippen: correctheid, rechtvaardigheid en respect. De overheid moet zorgen voor correcte rekeningen, een goed werkende justitie en solidariteit.

In plaats van de 'rammelende rekeningen van Freya' wil de N-VA dat de volgende federale regering een reëel overschot kan boeken van 1 procent. Verder wil de partij dat de volgende bewindsploeg de lasten "daadwerkelijk" laat dalen. Justitie moet dringend hervormd worden en de laagste pensioenen en uitkeringen moeten omhoog. Rond migratie wil de N-VA duidelijke regels en een snellere procedure.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in