Pepcongres van 'familie Dedecker'
ANTWERPEN - 'De kiesdrempel, noch de wet op de partijfinanciering, noch het gesjoemel rond een nationaal nummer of gebrek aan verkiezingszendtijd zullen ons kunnen stoppen.' Het verkiezingscongres van Lijst Dedecker, zaterdag in de Zuiderkroon in Antwerpen, was vooral een pepcongres.
‘Amai mijne rekker; ik zie hier familie Dedecker!’ Met die gevleugelde woorden en een handvol potige rocksongs probeerde brulboei Sergio de zaal in de juiste stemming te krijgen. De zanger wil zich niet met deze of gene politieke partij associëren, hij kwam gewoon zijn ‘kameraad’ Jean-Marie Dedecker bijstaan.

Ex-Vlaams Belanger Jurgen Verstrepen mocht de vijfhonderd aanwezigen als eerste toespreken. Zijn talenten als redenaar kwamen duidelijk naar voren in zijn pleidooi voor freedom of speech, zijn stokpaardje. ‘Lijst Dedecker is de enige hoeder van de democratie en de vrije meningsuiting’, klonk het. Sinds de wijziging van artikel 150 van de grondwet, is volgens Verstrepen een einde gemaakt aan die vrije meningsuiting. Voor hem mag de antidiscriminatiewet dan ook meteen afgeschaft worden, net zoals het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Dat verwijt hij een ‘verklikkersmentaliteit’.

Boudewijn Boeckaert kwam de zaak ideologisch ondersteunen. Hij speelde op ultraliberale thema’s, zoals de zogenaamde vlaktaks en een verlaging van de vennootschapsbelasting van 32 naar 19 procent. Voorts moeten de werkloosheidsuitkeringen beperkt worden in de tijd en moeten de vakbonden aan banden gelegd worden. Met een rist beloftes voor kmo’s probeerde hij de ondernemers te paaien. ‘Betuttelende’ wetten zoals het rookverbod in de horeca vonden geen genade.

Ook Mimount Bousakla, die nog maar net een opmerkelijke transfer van SP.A naar LDD achter de rug heeft, sprak de het LDD-publiek toe. Vermoedelijk was ze zelf de enige allochtoon in de zaal. Haar speech kwam wat aarzelend op gang, maar toen ze een strengere aanpak van allochtonen bepleitte, was er wel bijval. 'Allochtone vrouwen zijn beter in de maatschappij vertegenwoordigd omdat de meisjes de kans niet krijgen iets te mispeuteren, terwijl allochtone jongens aan hun lot worden overgelaten. Een goede opvoeding thuis is de eerste stap naar integratie', vond Bousakla.

Toen Jean-Marie Dedecker zelf het spreekgestoelte beklom, haalde die meteen uit naar de ‘Brutussen’ die hem ‘een politieke dolk in de rug’ hebben gestoken. Onder meer de N-VA’ers Dewever en Bourgeois en de Open VLD’er Bart Tommelein kregen een veeg uit de pan.

Dedecker maakte duidelijk dat zijn opvattingen niet veraderd zijn. In tegenstelling tot SP.A en Open VLD, die volgens hem ‘hun ideeën verloochenen voor de macht’. De judocoach in Dedecker kwam uiteraard ook even naar boven, met een wijze les die hij tijdens zijn sportcarrière geleerd had: ‘Winnaars zijn verliezers die nooit opgeven.’ Dedecker bezwoer zijn troepen dat ze de kiesdrempel van 5 procent zouden halen.

Een opmerkelijk voorstel dat de LDD-voorman tijdens het congres lanceerde, was een verlaging van de leerplicht in het beroepsonderwijs, van achttien naar zestien jaar. Op communautair vlak pleit Lijst Dedecker voor de overheveling van alle sociaal-economische bevoegdheden naar de gewesten, 'zodat de machine van Elio hier niet dwars kan liggen'. 'We kunnen de transfers geleidelijk afbouwen als ontwikkelingshulp met strenge voorwaarden en gelimiteerd op maximum vijf jaar', aldus Jean-Marie Dedecker. 'Wallonië mag in ons wiel rijden, maar niet aan onze trui hangen', voegde hij er aan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in