CAIRO - De Arabische staten moeten hun politieke contacten met Israël verbreken. Dit voorstel staat in een verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga zaterdag uitgaven. Diplomatieke en politieke contacten zouden moeten worden stopgezet, zolang "de agressie en het geweld tegen het Palestijnse volk aanhoudt". Dat zijn de ministers tijdens hun bijeenkomst in Caïro overeengekomen.
Daarnaast sprak de Liga zich uit voor materiële steun aan de Palestijnse opstand. Hiervoor moet een fonds worden opgericht.

Totale politieke boycot?

Het is niet duidelijk of alle landen in de Arabische Liga voor een totale politieke boycot van Israël zijn. Op de bijeenkomst in Caïro waren de ministers van Buitenlandse Zaken aanwezig van Syrië, Egypte, Jordanië, Bahrein, Marokko, Tunesië, Libanon en Jemen. Saudi-Arabië stuurde een plaatsvervanger.

De bijeenkomst komt een dag na een nieuwe ronde van geweld in het Midden-Oosten. Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in de plaats Netanya kwamen zes mensen om het leven. Bij de zware Israëlische vergeldingen op Palestijnse doelen, stierven zeker twaalf mensen. Israël zette voor het eerst sinds 1969 gevechtsvliegtuigen in tegen de Palestijnen.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Israël zaterdag ervan beschuldigd een aanval te willen uitvoeren op Syrië en Libanon. Een mogelijke uitbreiding van het geweld zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de stabiliteit in de regio, aldus de minister.