ROME - Minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, heeft zich de woede van de Italiaanse Lega Nord op de hals gehaald met enkele uitspraken in het Duitse blad Der Spiegel. De Lega Nord wil dat president Ciampi optreedt tegen de "bemoeienissen van Michel in Italiaanse interne zaken".
In het interview dat maandag verschijnt, zegt de Belgische minister geschokt te zijn "dat mensen als Umberto Bossi en zijn racistische en xenofobe partij deelnemen aan een regering in Europa". Dat is bij de Lega Nord in het verkeerde keelgat geschoten.

"Het moet gedaan zijn met de beschuldigingen van Michel aan het adres van Umberto Bossi en de hele coalitie van het Casa delle Libertà (Huis van de Vrijheden, het blok van Berlusconi dat een meerderheid haalde bij de recente verkiezingen), die democratisch werden verkozen door het Italiaanse volk", verklaarde Stefano Stefani van de Lega Nord zaterdag.

Stefani wil dat "de hoogste Italiaanse instanties, in het bijzonder president Ciampi, reageren tegen de inmenging en de beschuldigingen van een minister van een land dat vanaf juli de Europese Unie zal voorzitten". De voorman van de Lega Nord roept Michel op "het Italiaanse volk te respecteren" en vergelijkingen te vermijden "die aan het belachelijke grenzen".

"Gevaar voor de EU"

Louis Michel had eerder in de Kamer benadrukt dat de deelname van een extreem-rechtse partij aan de regering van een EU-lidstaat "een gevaar vormt voor de democratische samenleving". Hij voegde er aan toe ervan overtuigd te blijven dat Bossi "extreem-rechtse ideeën voorstaat en xenofobe maatregelen aanhangt die niet overeenstemmen met de basispincipes van de EU".