BRUSSEL - De voorzitters van de vier Franstalige partijen - PRL, PS, Ecolo èn PSC - steken maandag de koppen bij elkaar. Bedoeling is de Franstalige christen-democraten te overhalen de tweederde meerderheid te helpen leveren die nodig is voor het goedkeuren van de Lambermontakkoorden. dat schrijft de krant La Libre Belgique zaterdag.
De Franstalige liberalen, socialisten en groenen hebben de voorbije weken afzonderlijk al oppositiepartij PSC gepolst omtrent haar steun aan Lambermont. Die steun is nodig wanneer enkele Volksunie- en FDF-parlementsleden de wetsontwerpen over de communautaire akkoorden niet willen goedkeuren.

Samen

In plaats van in gespreide slagorde te werken, willen de voorzitters van PRL en PS en de federale secretaris van Ecolo nu samen naar de PSC stappen. PSC-voorzitster Joëlle Milquet kreeg een uitnodiging om maandag met de drie Franstalige meerderheidspartijen rond de tafel te gaan zitten.

De PSC wil in ruil voor haar steun enkele eisen op federaal niveau ingewilligd zien. Garanties hierover moeten er snel komen. Want de eerste stemmingen in plenaire zitting zijn eind deze maand gepland.